Densitate record a datelor pe o unitate Toshiba

de: Dan Serbanescu
19 08. 2010

Toshiba a anuntat ca a finalizat cu succes testarea unei noi tehnologii de stocare pentru hard disk-uri care asigura o densitate a datelor de 2,5 terabiti pe un inci patrat, ceea ce reprezinta de peste patru ori densitatea hard disk-urilor disponibile in acest moment pe piata. Toshiba nu a demonstrat inca capabilitatile de scriere si citire a datelor prin intermediul noii tehnologii, care este diferita de cea clasica, cu platane rotative. Anuntul ramane insa semnificativ, in contextul in care industria mediilor de stocare rotative nu a decis inca un roadmap pentru urmatoarele generatii de hard disk-uri, considera Electronista.

Tehnologia Toshiba se bazeaza pe tehnica modelelor de biti (bit patterned), care sunt realizate cu ajutorul unui proces de gravare prin care se obtine o masca ce devine template pentru un anumit model ce poate fi citit de o unitate de disc, ce foloseste puncte de 17 nm create din polimeri care se auto-asambleaza. Pe cat suna de complicat si criptic, pe atat de criticata este noua tehnologie, despre care Western Digital sustine ca nu are nici o sansa de a deveni urmatorul standard al industriei si mai este si extrem de scumpa. Western Digital, alaturi de colegii sai de alianta Hitachi si Seagate, exploreaza si tehnologia modelelor de biti, dar in paralel testeaza cu entuziasm o alta tehnica, numita Single Magnetic Recording (SMR). Este posibil ca aceasta din urma abordare sa poata aduce pe piata primele produse cam in doi ani, oferind densitati ale datelor de la 1,5 la 2 terabiti de date pe inci patrat, folosind o tehnologie de scriere bazata pe un laser cu caldura.

Chiar daca aceasta batalie nu este tocmai similara cu razboiul pe care Toshiba l-a pierdut in fata Sony in privinta mediilor optice digitale, celebra disputa dintre HD-DVD si Blu-Ray, Toshiba se situeaza pe o pozitie divergenta fata de celelalte mari companii din industria stocarii si nu a precizat inca daca se va alatura Western Digital, Hitachi si Seagate ca membru al International Disk Drive and Equipment Materials Association (IDEMA). Colaborarea sub egida IDEMA este importanta intrucat costurile dezvoltarii urmatoarei generatii de hard diskuri pot atinge nivelul de sute de milioane de dolari. Un traseu de dezvoltare comun ar putea reduce semnificativ costurile, dar toata lumea pare sa fie de acord ca, in final, atat abordarea cu modele de biti, cat si SMR vor constitui impreuna evolutia viitoare, pe termen lung, a hard disk-urilor.